recept

Blomkaka

lax

Ingredienser

Skal:
1 1/2 kopp (225 g) mandel
1/2 dl solrosfrön
2 msk hampafrön
12 färska dadlar, urkärnade
2 msk jungfru kokosolja
1 tsk havssalt

 

Fyllning:
1 1/2 kopp råa cashewnötter, blötlagda i minst 2 timmar, längre om du har tid
2 ekologiska citroner, saft och skal
1 tsk vanilj eller 1/2 vaniljstång
1/3 kopp (0,8 dl) kokosolja, smält
1/3 kopp (0,8 dl) honung eller agave nektar
1 msk nyponpulver (kan uteslutas)

 

Garnering:
kärnor av 2 medelstora granatäpple
1/3 kopp (0,8 dl) frysta hallon
1/2 lime, saft

 

Dekorering
Hällnäs ätbara blommor – t ex viola-typ blommor, ringblomma, kamomill och många fler.


Gör så här:
Skal: Kör nötter och frön i mixer eller i matberedare i cirka en minut. Lägg dadlar, kokosolja och havssalt och kör processorn tills allt blandats väl. Platta ut på botnet av en 20cm form med löstagbar kant. Förvara i kylskåp medan du gör fyllningen. Rengör mixern eller matberedaren väl.


Fyllning: Varm kokosolja och honung i en liten kastrull på låg värme tills de smält. Vispa tills det blandats. Lägg de blötlagda cashewnötterna, citronsaft och skal, vanilj, kokosolja, honung och nyponpulver i mixer eller matberedare och kör på hög hastighet tills blandningen är helt slät (detta tar ett par minuter så ha tålamod). Häll fyllningen i skalet och ställ i frysen i 30 minuter eller tills den stelnat. Rengör mixern eller matberedare väl.


Garnering: Blanda granatäpplekärnor, hallon och lime juice i en mixer eller matberedare och kör tills blandningen blir slät. Häll garneringen ovanpå cashewnötsfyllning, ställ kakan tillbaka i frysen i ca 30 minuter.

 

Servering: Ta kakan från frysen 30 minuter innan du ska servera. Dekorera den med färska Hällnäs ätbara blommor. Kör en vass kniv under rinnande het vatten och skär kakan i bitar.


 

 

tillbaka

Recept och bilder från greenkitchenstories.com