Citrontimjan

Citrontimjan

Thymus citriodorus variegated

 

Ljus : Sol

Skördetid :

Planthöjd : 10-15cm

Plantavstånd : 10cm

Vatten : Sparsamt

Läge : Växthus, Balkonglåda, Trädgård

Placering :

Gödsling : 1 g/månad

Flerårig : Ja

 

Citrontimjan har sitt ursprung i Frankrike. Den doftar och smakar underbart av citron. I matlagning passar den utmärkt till ägg- och fiskrätter men också till nykokta rödbetor med färskost eller i en härlig sallad Nicoise. Varför inte komponera en citrontimjanpesto? Skapa en egen vinäger blandat med citronverbena och citrongräs. Den passar också utmärkt som kantväxt med rosa blommor. Den trivs i väldränerad och näringsrik jord. Gödsla hela säsongen. Citrontimjan är flerårig men behöver ett granristäcke under vintern.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Rosmarin, Lavender, Mejram, Persilja, Basilika. Andra Timjan : Vanlig Timjan, Timjan Apelsin. Vitkål, Gul och Grön Squach