Curryört

Curryört

Helichrysum ang. ”Tall Curry”

 

Ljus : Sol

Skördetid :

Planthöjd : 30-50cm

Plantavstånd : 20cm

Vatten : Håll jorden fuktig inte blöt.

Läge : Växthus, Balkonglåda, Trädgård

Placering :

Gödsling : 1 g/månad

Flerårig :

 

Curryört är en örtkrydda med silvergrå, långsmala blad som doftar curry vid beröring. Vid matlagning kan den användas i soppor. Lägg i en kvist i exempelvis fisksoppan. Ta upp den när soppan är klar. Eller använd kryddan i typiska curryrätter som currymarinerad kyckling med färsk ananas och koriander med kokosmjölk. Curryörten är dekorativ i en vas på bordet eller tillsammans i en kruka med ringblommor och kryddtagetes. Den trivs i väldränerad och näringsrik jord. Gödsla hela säsongen. Prova med att ta in den för övervintring.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Salvia Ananas för att använda i desserten. Använd tillsammans med Citronverbena i te. Melon, Vatermelon och Jordgubbar för Din egen fruktsallad. Persilja, Rosmarin, Timjan, Basilika och Gräslök för att göra Din krydd trädgård.