Fransk Dragon

Fransk Dragon

Artemisia dracunculus

 

Ljus : Sol, halvskugga

Skördetid : Juni-

Planthöjd : 40-50 cm

Plantavstånd : 30 cm

Vatten : Sparsamt

Läge : Växthus, Balkonglåda, Trädgård

Placering : Direkt i jorden, i kruka eller i balkonglåda

Gödsling :

Flerårig : Ja

 

Fransk dragon är den världsberömda kryddan i bearnaisesåsen. Det är en fin smakhöjare bl.a i sallader, till grillat kött, ägg, kyckling eller till vegetariska rätter. Kryddan är underbar i vinäger som man låter stå några dagar. Toppa eller mixa tomatsoppan eller zucchinisoppan med egen dragonpesto. Den vill ha näringsrik och väldränerad jord. Gödsla hela säsongen. Den är flerårig i södra Sverige men behöver ett granristäcke under vintern.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Koriander, Basilika, Oregano, Persilja. Hällnäs Sallat Mix 6 pack, Röd eller Gul Tomat för att göra Dragon kycklingsallad