Mynta Marocansk

Mynta Marockansk

Mentha Spicata var.Spanish

 

Ljus : Sol, halvskugga

Skördetid :

Planthöjd : 30-40 cm

Plantavstånd : 30 cm

Vatten : Håll jorden fuktig inte blöt.

Läge : På friland, på balkongen, på altanen

Placering : Direkt i jorden, i kruka eller i balkonglåda

Gödsling : 1g/månad

Flerårig : Ja

 

Marockansk mynta passar utmärkt i kött- och lammfärsrätter, i turkisk yoghurt med lite salt, i sallader, såser, eller i fruktsallad, på glass osv. Som torkad är den god till te. Den är given i drinken Mojito. Mynta doftar fantastiskt på bordet i en liten vas. Mynta är lättodlad men plantera den i en kruka eftersom den sprider sig snabbt. Den vill ha näringsrik och väldränerad jord. Går att frysa in. Prova olika sorter.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Salvia Ananas, Citrontimjan, Persilja, Rosmarin, Timjan, Basilika, Gräslök för att göra traditionell kryddträdgård. Melon, Vattenmelon, Jordgubbar för att göra egen frukt sallad.