Mynta Pepparmynta

Mynta Peppar

Mentha x piperita

 

Ljus : Sol/halvsol

Skördetid :

Planthöjd : 30-70cm

Plantavstånd : 15-20 cm

Vatten : Håll jorden fuktig inte blöt

Läge : Växthus, Balkonglåda, Trädgård

Placering :

Gödsling : 1g/månad

Flerårig : Ja

 

Pepparmyntan har en frisk doft och smak av mynta. Kryddan används i matlagning till t.ex. lamm-, kött-, eller vegetariska gryträtter då man gör en örtbukett med blandade kryddor som timjan, rosmarin och mynta. Myntan är underbar i teblandningar med citronmeliss eller citronverbena. Mynta är en lättodlad kryddväxt men den sprider sig snabbt. Den vill ha näringsrik och väldränerad jord. Gödsla hela säsongen. Den är flerårig men behöver ett granristäcke under vintern.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Salvia Ananas, Citrontimjan, Persilja, Rosmarin, Timjan, Basilika, Gräslök för att göra traditionell kryddträdgård. Melon, Vattenmelon, Jordgubbar för att göra egen frukt sallad.