Persilja Krusbladig

Persilja Krusbladig

Petroselinum crispum

 

Ljus : Sol

Skördetid : Juni-

Planthöjd : 30-40 cm

Plantavstånd : 40 cm

Vatten : Håll jorden fuktig inte blöt.

Läge : På friland, på balkongen, på altanen

Placering : Direkt i jorden, i kruka eller i balkonglåda

Gödsling : 1g/månad

Flerårig : Ja

 

Det finns två sorters persilja – slätbladig och krusbladig. Den slätbladiga persiljan passar bra färsk i persiljesalladen tabbouli,, i pesto, i sallader och andra kalla rätter. Medan den krusbladiga passar utmärkt till milda spannmålsbaserade rätter. De är båda mycket goda tillsammans med basilika, mynta eller dill. Persilja växer långsamt därför behövs flera plantor så att det finns till hela sommarens matlagning. Den kan frysas in.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Tomat och Gurka för att göra tabouili sallad. Timjan, Salvia, Oregano, Grönkål (Hällnäs Frilands Mix 6 pack) och Hällnäs Sallad Mix 6 pack i Din Krydd och Grönsak Trädgård. Pense och Viola i blomlådor.