Rosmarin

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

 

Ljus : Sol

Skördetid : Juni-

Planthöjd : 30-40 cm

Plantavstånd : 30 cm

Vatten : Sparsamt

Läge : På friland, på balkongen, på altanen

Placering : Direkt i jorden, i kruka eller i balkonglåda

Gödsling :

Flerårig : Ja

 

Rosmarin är den självskrivna kryddan i olika lammrätter. Den är också underbar på rotgrönsaker i ugnen, på focacciabrödet, i sallader och i marinader. Rosmarinbladen används färska eller torkade. Kryddan är dekorativ med sitt buskiga växtsätt. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen. Rosmarin trivs bäst i väldränerad, lite sandig jord.

 

 

 

Planteringstips:

 

Plantera i jord med porös struktur och bra näringsinnehåll. Köp gärna en färdig örtjord eller blanda en egen med kompost. Undvik täta jordar. Genom att plantera på upphöjd bädd eller i urna höjs rottemperaturen och växterna mår bättre. Vid kalla nätter är det bra med tillskottsvärme eller att flytta in den på ett varmare ställe. Det hjälper också att täcka med väv under klara kalla nätter. Lufta på dagen om det blir mer än 28 grader varmt. Glöm ej att vattna upp ordentligt efter plantering.Håll sedan jorden fuktig.

 

Går bra att plantera ihop med:

 

Lavendel - trivs i samma förutsättningar som Rosmarin. Grön och Gul Squach. Tillägg Rosmarin i tomat pasta sås. Salvia , Timjan, Persilja, Oregano.