CRISPGURKA

Norrgrönt®

Fräsch, fast gurka som både smakar och doftar. Direkt från växthus till din butik. Kort tid från blomma till bord.

FÄRSKHET

Visste Du att gurkan börjar åldras när blomman på gurkämnet slagit ut.

Vi odlar gurka enligt High Wire systemet vilket innebär att gurkan hela tiden växer uppåt på ett snöre och bildar nya blad i toppen.  Genom denna metod ”vet” plantan att den ska uppåt och skickar då sockret nedåt stjälken till den nedersta gurkan som då blir färdig snabbt. Hos oss tar det mellan 8-12 dagar från att blomman slagit ut till dess att vi skördar gurkan.

Motsatsen till High Wire systemet är Paraplymetoden där man drar upp plantan till en tråd på två meters höjd och toppar den. Plantan breder då ut sig som ett paraply och bildar gurkämnen över hela paraplyet. Plantan ”vet” då inte var den ska sända sockret utan det blir lite på måfå. Det kan då gå snabbt eller ta lång tid att bygga en gurka vilket i sin tur, innebär att det kan vara en gammal gurka som hänger under paraplyet även om den fortfarande växer.

 High Wire metoden ger oss möjlighet att skörda 8-12 dagar gamla mot upp emot 25 dagar gamla gurkor i Paraplymetoden.

Vårt system där vi kan styra tillväxten av gurkämnet garanterar att vi skördar unga, färska gurkor.

CRISPIGHET

En gurkplanta bygger biomassa (torrsubstans)i gurkan samtidigt som den fyller den med vätska.  När gurkan har nått ca 150 gram, beroende på sort, så har den byggt de celler som behövs för att kunna fylla upp den till en vikt på 350-450 gram.

Vi tänker så här. Eftersom gurkan är färdig med biomassa vid 150 grams vikt och sedan bara fyller upp med vätska så får man en crispigare gurka desto mindre  den plockas. Gurkan har en hög andel torrsubstans vid 150 gram och andelen sjunker ju längre man väntar på skörden. Vi vill att Ni ska få en Crispig gurka så därför skördar vi den mellan 275-350 gram.

SMAK OCH DOFT

Vi odlar vår gurka vid ett ljusspektra som är speciellt utvalt för att öka smak och doft.

Det ljus som gurkplantan kan tillgodogöra sig ligger mellan 400 och 700 nanometers våglängd. Ljuset består av fotoner som är en kombination av partikel och vågrörelse.

Fotosyntesen som är den process i växten som används för att skapa torrsubstans (byggnadsmaterial) i gurkplantan sker effektivast på 450 samt 660 nanometers våglängd. Det har därför länge varit en sanning i branschen att ljus för växter skall ges i blått (450 nm) samt rött (660 nm). Det är korrekt om man vill ha vikt. Fotosyntesen tillhör den primära metabolismen.

Vi som odlar kryddor tycker att smak och doft har betydelse, inte bara vikt så vi vill att den sekundära metabolismen också skall fungera. Sekundär metabolism lägger grunden tex för att växten skall kunna attrahera olika pollinatorer eller avskräcka skadegörare. Den används också för att bygga flavonoider och terpenoider som används i matlagning i medicin eller som näringstillskott.  I  blåbär produceras Antioxidanter med sekundär metabolism. Forskningen om vad som ger vad inom sekundär metabolism ligger på en hög nivå men kunskapen ligger än så länge på en låg nivå.

Det finns över 200 000 olika processer som ger olika nyttigheter hos olika växter. Det alla är överens om är att det är andra våglängder än rött och blått som har stor betydelse för de olika processerna. Alla våglängder ger förr eller senare tillväxt i form av biomassa men först efter att de har passerat ett eller flera steg där de har stimulerat växten till att göra andra saker.  Vi har därför valt ett spektra som är bredverkande för att växterna skall ha möjlighet att producera det vi vill ha ut från våra kryddor, sallater och gurkor.

Vi använder förutom rött och blått även grönt och vitt ljus. Det fina med grönt ljus är att det tränger sig ned i bladen och även igenom blad till underliggande blad så hela plantan tar tillvara allt det gröna ljuset. Vi kan nog säga att vi inte vet vad vi gör men vi vet att det vi gör har växten nytta av och ger tillbaka i form av smak och doft.

Vi har sett att våra LED belysta gurkor har en god hållbarhet och när vi skär ett snitt så doftar det gurka på riktigt. Det går också att se att gurkorna är gröna en liten bit in i gurkan, inte bara på ytan.

Intresseanmälan för Norrgrönt®