Hur det startade.

Vår grundare Thorsten , som är från Högås i Bjurholm, läste ett år på trädgårdsskolan i Umeå och praktiserade på sommaren i trädgården som hörde till skolan.

 

Åkte in i det militära för att göra lumpen. Innan han blev klar  fanns det en annons om en trädgård till salu i Hällnäs. Utan jobb som han var, åkte han och tittade på den, lånade 5000 av sin far och köpte trädgården. Thorsten kom  hit till påsk 1953 och började skotta fram trädgården för den förre ägaren hade bara kört en säsong och sedan insett hur besvärligt det var att driva handelsträdgård i Hällnäs. Genom att odla både blommor och grönsaker, sälja till personal och patienter vid Hällnäs sanatorium, Skogsbruksskolan i Kronlund samt till familjerna som jobbade både på Hällnäs såg  och Helge Holmgren såg i Hällnäs lyckades han hålla kassaflödet igång.  Järnvägsstationen var bemannad 24/7 och 17 heltidsanställda arbetade där och gods gick att skicka över hela Sverige. Thorsten extraknäckade på vintrarna på Jonsson och Lagerkvist uppe i Hällnäs på vintrarna med att producera element.

 

En sak som flera före detta elever vid Hällnäs skola minns, är hur de på rasterna gick över till trädgården för att köpa Crispgurka och knapra på.

Nu finns åter Crispgurka på trädgården och skolan finns kvar. Sanatoriet , Kronlund, sågarna och järnvägsstationen  är sedan länge nedlagda. Kanske nystarten på gurka kan dra igång fler verksamheter i Hällnäs…

 

 

 

Intresseanmälan för Norrgrönt®